• Projekt ,, EKOFARMIČKA ,,

      • ,, EKOFARMIČKA ,,

        Deti našej materskej školy v Košeci sa už tešia z novej audioknihy s názvom Ekofarmička, ktorú veľmi trefne nazvali odpadkové rozprávky“.  Počúvanie týchto príbehov s ekologickou tematikou doplnili pani učiteľky o aktivity, vďaka ktorým si žiaci prehĺbili vedomosti o separovaní odpadu aj v praxi.

        Ekorozprávky na CD narozprávala svojím presvedčivým prejavom pani učiteľka z MŠ Martina Pavlíková, a preto deti ešte viac zaujali.

        Na vydanie audioknihy získala naša škola grant od Nadácie Volkswagen Slovakia, za čo srdečne ďakujeme.

        EKOFARMIČKA

        Ekofarmička je súbor edukačných rozprávok pre deti formou audioknihy.  Jedná sa o jedinečné autorské rozprávky, ktoré detským jazykom rozprávajú o problémoch dnešnej doby. Majú tak za cieľ vzdelávať deti v oblasti ekológie a separovania odpadu, dopravnej výchovy, zdravotníctva a slušnosti moderným spôsobom. Audiokniha ako forma bola zvolená kvôli jej modernej povahe, ale čo je dôležitejšie, hovorená rozprávka bez priamych vizuálnych podnetov, teda bez obrazu, núti deti k vytváraniu si vlastného sveta, a teda k rozvíjaniu predstavivosti. Deti si pri počúvaní audioknihy vytvárajú vlastný obraz farmy, na ktorej žijú zvieratá, a prežívajú tak spolu s nimi ich každodenné príbehy. Hovorené príbehy sú doplnené i o riekanky, ktoré majú upútať poslucháča a zachovať jeho pozornosť.

        Deti predškolského a raného školského veku boli ako cieľová skupina audioknihy zvolené kvôli potrebe edukácie problematických celospoločenských tém práve v tejto skupine, aby základné kamene súčasnej spoločnosti považovali za normálne a prirodzené - napríklad, aby separácia nebola vízia, ale reálna prax celoplošne vo všetkých spoločenských vrstvách.

         

        Momentálne sú pripravené podklady pre prvú audioknihu, ktorá bude obsahovať tieto kapitoly:

        1. kapitola Superprasiatko - prasiatko Peťko ide k lekárovi na očkovanie. Cieľom tejto kapitoly je ukázať deťom, že očkovanie nie je bolestivé, a že je prínosné pre zdravie jednotlivca, ale i celej populácie.

        2. kapitola Recyklovaná móda - mačička Martička zistí, že veci, čo nosí sú jej už malé, mama jej však nechce kúpiť nové. Cieľom je poukázať na to, že oblečenie si možno posúvať, vymieňať a upravovať, aby sa predišlo produkcii nového.

        3. kapitola - Vodičák na bicykel - kozliatka Karolka čaká ťažký deň. Zúčastní sa teoretických i praktických skúšok na získanie vodičského oprávnenia na bicykel. Táto kapitola upozorňuje na potrebu začlenenia dopravnej výchovy do predškolskej a školskej edukácie .

        4. kapitola – Malí Separátori - všetky zvieratká z dvora so svojimi rodičmi separujú hŕbu odpadu pred ich farmou. Poslucháč sa v jednotlivých replikách dozvedá, ako a načo sa triedi odpad, a aké formy odpadu možno zrecyklovať.

        Keďže tém na ďalšie príbehy je mnoho, audiokniha môže mať ešte viacero pokračovaní.Spolu s audioknihou by sa mohli vytvoriť i rôzne edukačno-zábavné materiály, ako napr. vymaľovánka o separovaní odpadu.

         

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Bytovky 490, Košeca
      • 042/4468236
      • Bytovky 490, 018 64 Košeca 018 64 Košeca Slovakia
      • 36124656
      • 2021605366
    • Prihlásenie